Hüvelygomba várandósság idején

A nők körében gyakori hüvelyi gombafertőzést az esetek 85-90%-ában Candida gombafaj okozza, és 4 nő közül 3-at érint élete során. Gyakran antibiotikum-kezelés vagy túl szoros ruházat és nem megfelelően szellőző fehérnemű áll a háttérben. Terhesség idején a hormonális egyensúly megváltozása, különösen a magas ösztrogénszint növeli a hüvelyi gombafertőzés valószínűségét.

Ha terhesség vagy teherbeesés kísérlete során alakul ki Önnél hüvelygomba, ne aggódjon. Az alábbiakban néhány olyan, a gombafertőzéssel kapcsolatos tény olvasható, amit minden kismamának tudnia kell:

  • A hüvely gombás fertőzése, noha kényelmetlen érzést vagy fájdalmat okozhat a szexuális együttlét alatt, nem akadályozza meg a teherbe esést. Mindazonáltal a felismert fertőzés gyógyulásáig nem javasolt nemi életet élni!

  • Ismereteink szerint a hüvelygomba nem károsítja a születendő gyermeket.

  • A hüvely gombás fertőzése csupán az esetek mintegy 2%-ában kerül át az újszülöttre a szülés levezetése közben.

  • Az újszülöttek szülés során szerzett gombafertőzése rendszerint ártalmatlan, könnyen felismerhető és kezelhető.

A hüvelygomba elkerülése és kezelése terhesség alatt 

Számos megelőző intézkedés létezik, amelyeket minden terhes nő megtehet a terhesség alatti gombafertőzés kockázatának csökkentése érdekében. Ezekkel egyszerűen, praktikusan és eredményesen előzhető meg a hüvelygomba. Csökkenthető a kockázat például megfelelő higiéniával, légáteresztő, pamut fehérnemű viselésével, valamint rendszeres nőgyógyászati vizsgálattal (a terhesgondozással ez adott).

Amennyiben mégis kialakul a fertőzés, mindenképpen konzultáljon nőgyógyászával, mielőtt bármilyen kezelésbe kezdene. A gombafertőzés kezeléséhez az orvos többnyire gombaellenes szert tartalmazó hüvelytablettát/hüvelykapszulát vagy krémet ajánl.

Tekintettel arra, hogy a betegséget jobb megelőzni, mint gyógyítani, íme néhány tipp, ami segít elkerülni a gombafertőzést:

  • Légáteresztő, nem túl szoros, pamut fehérneműt viseljen, 

  • Gondoskodjon a megfelelő higiéniáról, de kerülje a habfürdőket, és ne használjon erős hatású vegyszerrel készült szappant vagy testápoló terméket a hüvelye körül,

  • Ne végezzen hüvelyöblítést, mivel ezzel növelheti a hüvelyi irritáció kockázatát és felboríthatja a hüvelyi pH és mikroflóra-egyensúlyt,

  • A fehérneműjét naponta váltsa, és 60 °C-on mossa,

  • Illemhely-használat után a törlést elölről hátrafelé (a hüvelytől a végbél felé) végezze, nehogy baktériumok kerüljenek a hüvelyébe.