Gyakran ismételt kérdések a hüvelygombával kapcsolatban

Nagyon viszket – vajon ez hüvelygomba?

Mivel a viszketés a hüvelygomba egyik gyakori tünete, ezért mindenképpen érdemes gombás fertőzésre gyanakodni. Feltétlenül ellenőrizzük a tüneteket felsoroló oldalon, hogy a fertőzés egyéb gyakori tüneteinek bármelyike is fennáll-e. Amennyiben a tüneteket illetően bizonytalanok vagyunk, forduljunk orvoshoz.

Állítólag az első alkalom után a hüvelygomba hajlamos kiújulni. Hogyan előzhetném ezt meg?

A hüvelygomba nem feltétlenül újul ki az első alkalom után. Visszatérése ráadásul néhány egyszerű életmódbeli változtatás segítségével megelőzhető. Például ne használjunk dezodort vagy illatosított termékeket az intim tájék környékén, edzés után pedig mindenképpen cseréljünk fehérneműt.

Hogyan kezelhető a hüvelygomba?

Első alkalommal a fertőzés megfelelő kezelése érdekében forduljunk orvoshoz. Később a tünetek ismeretében és a hüvely pH-ját Canestesttel meghatározva már lehet támpontunk egy otthoni kezeléshez is. Bizonytalanság esetén azonban mindig forduljunk orvoshoz! A teljes termékskála megtekintéséhez kattintson ide.

Szexuális együttlét során is elkaphatom?

Noha a hüvelygomba nem tartozik a szexuális úton terjedő betegségek közé, szexuális érintkezéskor a partnerek visszafertőzhetik egymást, mivel a fertőzést férfiak is megkaphatják. A férfi partner gombafertőzése Canesten krémmel kezelhető. 

Az antibiotikum-kúrától hüvelygombát kaphatok?

Nem feltétlenül. Minden ember más, így ez is egyénileg eltérő. Általánosságban azonban három, antibiotikumot hosszabb ideig vagy gyakran szedő nőből egynél kialakul mellékhatásként hüvelygomba. Az antibiotikumok a hüvelyflórában lévő jótékony baktériumok számának csökkentésével kedvező feltételeket teremthetenek a Candida albicans nevű élesztőgomba elszaporodásához, ami aztán a hüvely gombafertőzéséhez vezethet1.

Az 1 vagy a 3 napos kezelést válasszam?

Az 1 alkalmas készítmények és a 3 alkalommal használandó készítmények mind hatékonynak bizonyultak a fertőzéssel szemben. A teljes termékskála megtekintéséhez kattintson ide.

1. Sobel, J. D. (2007). "Vulvo vaginal candidosis." Lancet 369 (9577): 1961-1971.

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

Gyakran ismételt kérdések a bakteriális vaginózissal kapcsolatban

Még nem hallottam a bakteriális vaginózisról (BV). Mi ez valójában?

A BV a leggyakoribb hüvelyi fertőzés a fogamzóképes korban lévő nők körében, és a legtöbb esetben nincs ok különösebb aggodalomra. Általában a hüvely pH-egyensúlyának felborulása okozza. Ha arra gyanakszol, hogy BV-d van, és gyermeket vársz, keresd fel orvosodat a megfelelő kezelés érdekében. Kattints ide, hogy többet megtudj a bakteriális vaginózisról.

Mik a BV tünetei?

A tünetek egyénenként eltérhetnek, de van néhány gyakori tünet, amelyekre érdemes odafigyeni. Ilyen a kellemetlen, esetleg halra emlékeztető szag vagy a vizes állagú, szürkés-fehéres folyás. Kattints ide és tudj meg többet a BV egyéb tüneteiről.

Nagyon kellemetlen szagot érzek „ott lent”, és mosakodás után sem múlik el – segítség!

A BV gyakori tünete a kellemetlen szag az intim területeken, amit sajnos a mosakodás sem enyhít vagy szüntet meg. Ez azért van, mert a hagyományos szappannal vagy tusfürdővel való mosakodás, illetve a hüvelyöblítés (intim zuhany) felboríthatja a hüvely pH-egyensúlyát, BV fertőzéshez és kellemetlen szagok kialakulásához vezetve.

Mit tegyek ha BV-ra gyanakszom?

Ha Canestestet vásároltál és az eredmény alapján valószínűleg baktérium okozta a fertőzésed, tejsav és glikogén tartalmú készítményeket alkalmazhatsz. Ilyen pl. a Canesbalance BV gél vagy hüvelykúp, ami segít enyhíteni a fertőzés tüneteit. A Canesbalance termékek segítenek visszaállítani a hüvely pH-egyensúlyát, és 7 napon át alkalmazva kezelik a fertőzés tüneteit. További részletekért kattints ide.

Hüvelygomba vagy bakteriális vaginózis (BV)?

Könnyű összetéveszteni a bakteriális vaginózist a hüvelygombával, mert a BV-ről nagyon kevesen hallottak, de valójában a tünetek és az okok különbözőek. A hüvelygomba egy gombás fertőzés, míg a BV egy bakteriális fertőzés. Innovatív Canestest tesztpálcánkkal már 10 másodperc alatt megbízhatóan megállapíthatod a hüvelyed pH-értékét, így segítve a diagnózist. Tudj meg többet a Canestestről itt.

Mi az a pH?

A pH egy anyag / közeg savasságának vagy lúgosságának (kémhatás) a mérőszáma . Egy 0-tól 14-ig terjedő skála, amelyen a 7 jelenti a semleges kémhatást. 0-6,99-ig savas, 7,01-14-ig lúgos kémhatásról beszélünk.

PH értékek

 

Milyen a hüvely pH-ja?

A hüvely pH-ja normál körülmények között savas: kb. 3,8-4,2 közé esik. Ha azonban ez – akár csak enyhén, 4,5 fölé - megemelkedik, vagyis a hüvelyi környezet kevésbé lesz savas, az kedvez a bakteriális fertőzések kialakulásának, illetve utalhat is bakteriális fertőzésre. A Canestest pálca éppen ezt a pH eltolódást tudja jelezni színváltozással.

Gyakran ismételt kérdések a hüvelyi probiotikummal kapcsolatban


Állítólag a hüvelygomba és a bakteriális hüvelyfertőzés is hajlamos kiújulni. Hogyan előzhetném ezt meg?

A hüvelygomba nem feltétlenül újul ki az első alkalom után. Visszatérése ráadásul néhány egyszerű életmódbeli változtatás segítségével megelőzhető. Például ne használjunk dezodort vagy illatosított termékeket az intim tájék környékén, edzés után pedig mindenképpen cseréljünk fehérneműt. Ezenfelül érdemes lehet hüvelyi probiotikumot is használni, amely segít fenntartani vagy visszaállítani az egészséges hüvelyflórát, és megakadályozni a fertőzések visszatérését.

Miért mondják, hogy antibiotikum-kúra után érdemes hüvelyi probiotikumot alkalmazni?

Az antibiotikumok nemcsak a belekben, hanem a hüvelyflórában lévő jótékony baktériumok számának csökkentésével kedvező feltételeket teremtenek a különböző káros baktériumok és gombák elszaporodásához. A probiotikumok jótékony baktériumokat tartalmaznak, így segítenek fenntartani vagy növelni a hüvely egészségért is felelős laktobacillusok (tejsavbaktériumok) számát. Ezáltal segítenek egy antibiotikum kúra után visszaállítani a hüvelyflóra egyensúlyát, megakadályozva a fertőzések megjelenését vagy éppen visszatérését.

Bakteriális és gombás fertőzés kapcsán is használhatom a Canesflor-t?

Igen. A megfelelő kezelés befejezését követően (akár másnap) megkezdett probiotikus Canesflor probiotikus hüvelykapszula kúra képes megelőzni és meggátolni a kórokozó mikroorganizmusok elszaporodását, legyen szó akár baktériumokról vagy gombáról, így megvédve a hüvelyt a különböző fertőzésektől.

Hogyan és mennyi ideig kell használni a Canesflort?

A Canesflor hüvelykapszulát a fertőzés megfelelő kezelésének befejezését követően (akár másnap) érdemes elkezdeni használni. Este, lefekvés előtt, hanyatt fekvő helyzetben javasolt felhelyezni mélyen a hüvelybe. A felhelyezés megkönnyítése érdekében a kapszulát kissé be is lehet nedvesíteni. Az első 6 egymást követő napon 1 kapszulát kell alkalmazni naponta, ezután pedig heti 1 alkalommal célszerű folytatni a kezelést négy héten át. Így összesen 5 hétre elegendő a doboz tartalma!

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!