A körömgomba tünetei

A körömgomba (orvosi nevén onikomikózis) kezdetén a kéz- vagy lábköröm szabad széle megvastagodott, sárgásfehéres, alatta törmelékes, porló felrakódás képződik, amely lassan a körömlemez teljes szélességére kiterjed és mélyen a körömlemezbe és az alá is behatol. A körömlemez elemelkedik. A fertőzés terjedésével duzzanat, kellemetlen érzés és fájdalom jelentkezhet. A körömgomba fertőző, és akármilyen kínosnak is érezzük, a tünetek észlelésekor azonnal kezeltessük, mivel magától nemigen múlik el.

Női láb

A gombás körömfertőzés leggyakoribb tünetei:

Betette lábát a fertőzés?

A körömgomba az esetek 80%-ában a lábkörmöket támadja meg. 
A fertőzés gyakran a körömlemez alatt, a körömágyon alakul ki.

Doktor ikon

A fertőzésről

A körömgomba (orvosi nevén onikomikózis) a főként a dermatofitáknak nevezett gombatípus által okozott körömfertőzés köznapi elnevezése. Ugyanez a gomba felelős a lábgombáért is. A fertőzés a köröm bármelyik részét – így például a körömlemezt, a körömágyat vagy körömgyökeret – megtámadhatja. A körömgomba hétszer nagyobb eséllyel alakul ki lábujjkörmön, mint kézkörmön. 

A körömgomba fertőző. Könnyen elkaphatjuk olyan helyeken, ahol mezítláb járunk, mint az öltözők vagy uszodák, vagy pedig a körömszalonokban használt nem  fertőtlenített eszközöktől. Ha hozzáérünk valakihez, aki fertőzött, utána pedig elfelejtünk kezet mosni, akkor mi is könnyen megfertőződhetünk. A fertőzés a közös használati tárgyak, így például törölköző, ágynemű vagy ruhadarabok használatával is terjedhet. A gombás fertőzések terjedésének megelőzésével kapcsolatos óvintézkedésekről ide kattintva tudhat meg többet.

A körömgomba megelőzése

A körömgomba kezelése hosszadalmas folyamat, mivel a köröm lassan nő, így javulás is csak akkor látható, ha a fertőzött körömrész már lenőtt. Ráadásul a körömfertőzés nem ritkán ki is újul. Ennek megelőzése érdekében fordítsunk nagy gondot kéz- és lábkörmeinkre. A láb- és körömgomba kezelését már az első tünetek észlelésekor kezdjük meg.

Tippek arra az esetre, ha nem otthon vagyunk

Láb ikon

Ne járjunk nyilvános helyeken mezítláb: a nyilvános öltözőkben, zuhanyzókban és a medencék környékén viseljünk fürdőpapucsot vagy szandált

Köröm ikon

A körömápolásnál mindig képzett szakembert válasszunk.

Szappan ikon

Győződjünk meg arról, hogy a körömszalonban használt eszközöket megfelelően megtisztítják és fertőtlenítik az egyes vendégek között

Fiatal pár

A fertőzés terjedésének megakadályozása

Mivel a körömgomba fertőző, mindenképpen legyünk tekintettel másokra is. Ne járjunk mezítláb, és ne használjunk másokkal közös ruhát, cipőt, törülközőt vagy ágyneműt. A fertőzés terjedésének megakadályozásához a gomba elleni szer használata után mindig mossunk kezet, és használjunk külön törölközőt a lábunkra és a testünk többi részére. Körömgomba esetén célszerű a velünk egy háztartásban élőknek is szólni, hogy ők is megtehessék ugyanezeket az óvintézkedéseket.

Tudta-e, hogy...?

A körömrágás és a műköröm viselése növeli a kézkörmök gombás fertőzésének kockázatát.

A körömgomba kezelésére szolgáló készítmények

Körömgomba esetén a fertőzött részeket eltávolító célzott kezelés a leggyorsabb és leglátványosabb módszer a köröm egészségének helyreállítására. A körömgomba rendszerint kínos és kellemetlen, viszont minél hamarabb megkezdjük kezelését, annál könnyebben gyógyítható. 

Hogyan kell kezelni a körömgombát? 

A körömgomba esetében makacs fertőzésről van szó, ezért a választott terápiának számos nehézséget kell leküzdenie: 

1. Körömgombás fertőzést egyszerre többféle gombafaj is okozhat. A Canespro kenőcs egy széles hatásspektrumú gombaellenes készítmény, amely hatékonyan szüntetheti meg a többféle gomba által okozott fertőzést is. 

2. A Canespro és Canesten Plus kétfázisú kezelés segítségével a hatóanyag a fertőzött rétegek mélyére hatol és gyökerestől szüntetheti meg a fertőzést. 

3. A legtöbb kezelés rendkívül hosszadalmas, hónapokig tartó folyamatos foglalkozást igényel. 

4. A Canespro és a Canesten Plus kombinációja mindössze 6 hét alatt nyújthat megoldást a körömgombára.

1. fázis – 2 hetes Canespro kezelés

Az első fázisban a Canespro kenőcs felpuhítja a fertőzött körömrészt, és lehetővé teszi a beteg körömrész fájdalommentes eltávolítását. A beteg részek eltávolításával megakadályozhatjuk a gomba átterjedését az egészséges területekre. 

A Canespro körömápoló készlet 10 g Canespro kenőcsöt, 15 darab vízhatlan tapaszt és 1 darab műanyag körömreszelőt tartalmaz. A kezeléssel kapcsolatos további információkért kattintson a letölthető betegtájékoztatóra! 

2. fázis – 4 hét Canesten Plus kezelés 

A beteg körömrész eltávolítása után a Canesten Plus bifonazol krém a második fázisban gyökerestől szüntetheti meg a fertőzést.

A kezelés második fázisa feltétlenül szükséges a probléma teljes körű megoldásához. 

A 2 fázisú megoldás segíthet megszabadulni a körömgombától, így körmei újra szépek és egészségesek lehetnek. 

Ha több mint 3 köröm, vagy a köröm felületének 2/3-nál nagyobb rész érintett a fertőzésben bőrgyógyász felkeresése javasolt. 

A kezeléssel kapcsolatos további információkért kattintson ide

Körömgomba kép

Az egyes termékek elérhetőségéről érdeklődjön a patikában.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!