A lábgomba tünetei

A lábgomba gyakori bőrbetegség: a világ teljes lakosságának mintegy 15%-át érinti.1 A betegség kellemetlen tünetekkel járhat és fertőző, viszont könnyen kezelhető.

Nő cipőt köt

A lábgomba leggyakoribb tünetei:

Betette lábát a fertőzés?

Noha a lábgomba többnyire a lábujjak közötti területet támadja meg, a sarkon, a talpon vagy a lábfej oldalán is kialakulhat.

1: Bell-Syer; Oral treatments for fungal infections of the skin of the foot. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Oct 17;10:

Doktor ikon

Mi a lábgomba? 

A lábgomba (orvosi nevén tinea pedis) a lábfej és a lábujjak dermatofiták okozta bőrfertőzésének köznapi elnevezése. Ez a gombafajta a meleg, nedves környezetet (öltözők, zuhanyzók, cipő, zokni) kedveli, így a lábon – ahol hasonlók a viszonyok – is vígan tenyészik. A lábgomba rendszerint a lábujjak közötti területet támadja meg, de a talpon vagy a lábfej oldalán is kialakulhat.

Noha magáért a fertőzésért a dermatofiták a felelősek, a bőrön élesztőgombák és baktériumok is megtelepedhetnek. Ezek további tüneteket (például kellemetlen szagot) okozhatnak. A lábgomba rendkívül fertőző, és a fertőzött bőrrel, felületekkel vagy tárgyakkal történő érintkezés útján, valamint közös használatú tárgyak, így például törölköző, ágynemű vagy ruhadarabok közvetítésével is terjedhet. A nyilvános zuhanyzók, uszodák és öltözők szintén a fertőzés melegágyainak számítanak.

A gombás fertőzés a test más részeire is átterjedhet, és egyéb gombás fertőzéseket, így például lágyéktáji gombásodást okozhat. A fertőzés terjedésének megelőzésével kapcsolatos óvintézkedésekről ide kattintva tudhat meg többet.

Gombatípusok 

A lábon tenyésző gombák fő típusai a tinea (fonalas gombák) és a candida (élesztőgombák).

Tudta, hogy...?

A lábgomba rendkívül fertőző, és a fertőzött bőrrel, felületekkel vagy tárgyakkal történő érintkezés útján, valamint közös használatú tárgyak, így például törölköző, ágynemű vagy ruhadarabok közvetítésével is terjedhet.

*A Canesten márka Magyarországon piacvezető a bőrgomba elleni vény nélkül kapható OTC06G3 kategóriájában, a 11/2020 MAT országos eladott mennyiségi adatok alapján.

A lábgomba kezelése

Ha a célzott kezelést az első tünetek megjelenésekor azonnal megkezdjük, a fertőzés jó eséllyel gyorsan elmúlik.

A helyileg (közvetlenül a bőrön) alkalmazott gomba elleni szerek segítségével a lábgomba könnyen és gyorsan megszüntethető. Ilyen hatóanyagok például a klotrimazol és a bifonazol. A gomba elleni szerek hatékonyan veszik fel a harcot a fertőzést okozó főbb gombatípusokkal, köztük a dermatofitákkal szemben. Könnyen alkalmazhatók, és a bőrbe behatolva enyhítik a tüneteket.

A Canesten lábgomba elleni termékcsalád klotrimazol, illetve bifonazole hatóanyagú készítményeket is tartalmaz.

Mikor érdemes mindenképpen orvoshoz fordulni? 

Ha nem egyértelmű, hogy lábgombáról van-e szó, és a tünetek a kezelés után sem múlnak el, forduljunk orvoshoz. 

Mivel terhes vagy idős betegeknél nem biztos, hogy alkalmazhatóak a gomba elleni szerek, orvosunkkal beszéljük meg, hogy ebben az esetben mi lehet a legjobb módszer a lábgomba megszüntetésére. 

Ne feledje! 

Még ha úgy is tűnik, hogy a lábgomba elmúlóban van, a kezelést teljesen be kell fejezni a gyógyuláshoz.

A lábgomba megelőzése

A lábgomba (és az egyéb gombás fertőzések, mint a körömgomba) könnyedén megelőzhető. A legfontosabb teendőt lábunk tisztán és szárazon tartása jelenti.

Zuhany ikon

Nyilvános öltözőkben, zuhanyzókban és az uszodákban viseljünk fürdőpapucsot vagy szandált

Köröm ikon

Mindig gondosan töröljük és szárítsuk meg lábunkat, különösen a lábujjak között

Zokni ikon

Naponta, ezen kívül sportolás után is váltsunk zoknit

Zokni ikon

Pamut, gyapjú vagy selyem zoknit válasszunk műszálas helyett

Láb ikon

Otthon vegyük le a cipőnket, hogy a lábunk szellőzhessen

Cipő ikon

Nyáron lehetőség szerint viseljünk szandált

Törölköző ikon

Gyakran mossuk törölközőinket, és ne használjuk azokat másokkal közösen

Fiatal pár

A fertőzés terjedésének megakadályozása

Mivel a lábgomba rendkívül fertőző, mindenképpen legyünk tekintettel másokra is. Ha nem járunk mezítláb, és nem használunk másokkal közös ruhát, cipőt és törölközőt, nem adjuk tovább a fertőzést. Használjunk külön törölközőt a lábunkra és a testünk többi részére, és a gomba elleni szer alkalmazása után mindig mossunk kezet, így a fertőzés nem terjed át a test többi részére. 

Tudta, hogy...? 

A lábgomba (és az egyéb gombás fertőzések, mint a körömgomba) könnyedén megelőzhetőek.

A lábgomba kezelésére szolgáló készítmények

Ha a lábgomba kezelését már a tünetek megjelenésekor megkezdjük, a fertőzés hamar elmúlik. A Canesten gomba elleni gyógyszerkészítmények recept nélkül megvásárolhatók a gyógyszertárakban. Ezek a könnyen alkalmazható szerek a bőrbe behatolva megszüntetik a fertőzést és enyhítik a tüneteket. Ne feledjük: még ha úgy is tűnik, hogy a lábgomba elmúlóban van, a kezelést teljesen be kell fejezni a fertőzés leküzdéséhez.

Az egyes termékek elérhetőségéről érdeklődjön a patikában.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!