Mikor érdemes hüvelyi probiotikumot használni?

  • Hüvelyi fertőzések után, közvetlenül a gyógyító kezelés befejezését követően.
  • Antibiotikum kezelések után, mivel visszaállítja a hasznos baktériumok megfelelő szintjét, csökkentve ezzel a fertőzés esélyét.
  • Olyan életmódból fakadó helyzetek esetén, amikor megváltozhat a hüvely természetes környezete, így kialakulhatnak a fertőzések (például strand szezon).

Bakteriális vagy gombás fertőzés?

A hüvelyi fertőzések a leggyakoribb és legkellemetlenebb nőgyógyászati problémák közé tartoznak. A nők 70-80%-a életében minimum egyszer átesik valamilyen hüvelyi fertőzésen. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a viszketés, égő érzés, folyás és kellemetlen szagok.
Bővebben az egyes fertőzésekről a Hüvelygomba illetve a Bakteriális Vaginózis aloldalunkon olvashat.


Bakteriális vaginózis (BV)

A bakteriális vaginózis leggyakoribb tünetei:

  • Kellemetlen, szúrós, halszagú vizes állagú folyás
  • Szürkés-fehéres színű folyás
  • A tünetek súlyosbodása szexuális együttlét után vagy a menstruáció ideje alatt
  • Hüvelyi irritáció és diszkomfort érzés

 

Az antibotikum kezelés hatása a hüvelyflórára

Manapság már köztudott, hogy célszerű valamilyen probiotikumot alkalmazni az antibiotikum kezelés után vagy akár már azzal egy időben, hiszen az antibiotikum nemcsak  a rossz baktériumokat távolítja el a szervezetből, hanem a bélflórában élő jó baktériumokat is. Ezért tapasztalhatunk, például hasmenéses tüneteket egy antibiotikum kúra után.

Azonban az antibiotikumok nemcsak a bélfórára lehetnek hatással, hanem a hüvelyi flórára is, bizonyos esetben felboríthatják a mikroorganizmusok egyensúlyát a hüvelyben, ami így gombás vagy akár bakterális fertőzéshez vezethet.

Ezért célszerű lehet ilyen jellegű kezelés után a hüvelyi probiotikum használata, mert segít a laktobaktériumok számának növelésében és így a hüvelyi  flóra megerősítésében, megelőzve a rossz baktériumok elszaporodását.

„...úgy élvezem én a strandot”

Nyáron a nagy melegben mindenki szeret valamilyen vízparton hűsölni, legyen az akár egy strand, valamilyen kisebb tó, vagy épp a Balaton.  Sajnos a nagy meleget nem csak mi szeretjük, hanem a kórokozó baktériumok is, akiknek ezek az időjárási körülmények kedvező feltételt biztosítanak a szaporodáshoz. Illetve nem szabad elfelejtkezni, hogy a fürdőzők a megnövekedett számú jelenléte is hozzájárulhat, hogy kívülről érkezve intim fertőzés alakuljon ki.

A meleg, a páratartalom, a víz higiéniás állapota, mint hajlamosító tényező lehet arra, hogy megváltozzon a hüvelyflóra normál állapota és kialakuljon egy fertőzés. Ezért célszerű lehet a hüvelyi probiotikum használata, már a hajlamosító tényezőkkel való találkozás előtt, hogy megerősödjön a hüvelyflóra, növekedjen a laktobaktériumok száma, és így a szervezet felkészült lehet a kórokozók kivédésére.

Tetejére