Az egészséges hüvelyi környezet

A  hüvelyben számos hasznos  baktérium és mikroorganizmus él, amelyek segítenek fenntartani a természetes és egészséges – enyhén savas (3,5-4,5-ös pH-jú) – hüvelyi környezetet. A mikroorganizmusok ezen érzékeny egyensúlyban lévő rendszere közismertebb nevén a hüvelyflóra, melynek túlnyomó többségét a laktobacillusok, más néven tejsavbaktériumok teszik ki.

Ezen jótékony hatással bíró baktériumok mellett gombák és más káros baktériumok is élnek a hüvelyben. Ha a laktobaktériumok megfelelő számban és minőségben vannak jelen akkor képesek ellensúlyozni a rossz baktériumok  jelenlétét és így egyensúlyban tartani a hüvelyflórát.

Azonban, ha változás áll be a laktobacillusok szintjében és csökken a jó baktériumok száma, akkor ez teret enged a gombák és más rossz baktériumok elszaporodásának , ami akár bakteriális vagy gombás hüvelyi fertőzésekhez is vezethet. Tudjon meg többet a hüvelyflóra egyensúlyáról.

Számos tényező befolyásolhatja a hüvelyben található laktobacillusok számát:

  • Életkor
  • A hüvely megváltozott pH-értéke
  • Hormonális okok (fogamzásgátlók, menses, terhesség, menopausa)
  • A ruhák és alsóneműk anyaga, fajtája
  • Antibiotikum
  • Nem megfelelően  kezelt diabétesz
  • Immunszupresszió
  • Helytelen életmód

A fenti tényezők közül több is elkerülhetetlen, de egy hüvelyi probiotikum használata segíthet fenntartani a laktobacillusok számának egészséges szintjét.

A probiotikumok leginkább az emésztőrendszer egészségének helyreállításáért vagy fenntartásáért végzett „munkájukért” ismertek, de a hüvelyi probiotikumok hozzájuk hasonlóan segíthetnek fenntartani vagy visszaállítani az egészséges hüvelyi környezetet. A probiotikumok elnevezés a latin „pro bios” kifejezésből származik, ami azt jelenti, hogy „az életért”.

Különösképpen akkor lehetnek segítségünkre, ha visszatérő, gyakori hüvelyfertőzésektől szenvedünk, legyen az akár bakteriális vagy gombás eredetű fertőzés. A probiotikumok közvetlenül a hüvelyben segítenek fenntartani vagy növelni a laktobacillusok számát, így hozzájárulva a fertőzések visszatérésének megelőzéséhez.

Normális hüvelyflóra védelme

A hüvelyben számos mikroorganizmus és baktérium él egyensúlyban, biztosítva a természetes és egészséges hüvelyi környezetet – ez maga a normál hüvelyflóra.

A hüvelyben élő jó baktériumok közül a legnagyobb számban előforduló laktobacillusok segítenek fenntartani a hüvely savas közegét, ezzel gátolva a legtöbb káros baktérium és gomba növekedését, és a hüvelyi fertőzések kialakulását.

Őrként vigyáz a nő egészségére

Amennyiben felborul a normál hüvelyflóra egyensúlya, hüvelygyulladás alakulhat ki. Ilyenkor csökken a laktobacillusok száma, melynek következtében az alapvetően savas közegű hüvely pH-értéke megemelkedik, teret engedve az ártalmas baktériumok vagy gombák elszaporodásának.

A hüvelyflóra egyensúlyának felborulását számos tényező befolyásolhatja, de leggyakrabban antibiotikum szedése után, hormonális okokból vagy életmódból adódóan történhet meg (túlzásba vitt vagy éppen elégtelen intim higiénia, műszálas, szűk ruhák és alsóneműk viselése, gyakori szexuális együttlét - az ondó lúgos kémhatású, így megemeli a hüvely pH-értékét. Éppen ezért fontos fenntartani a laktobacillusok optimális szintjét a hüvelyben, hiszen védelmet nyújtanak a különböző fertőzések megjelenése vagy kiújulása ellen az egészséges pH-érték fenntartásával. A tejsavbaktériumok emellett védőgátat is képeznek a fertőzések ellen.

A probiotikumok jótékony baktériumokat tartalmaznak, így segítenek fenntartani vagy növelni a jó laktobacillusok számát.

Tetejére