Gyakran ismételt kérdések a hüvelygombával kapcsolatban

Nagyon viszket – vajon ez hüvelygomba?

Mivel a viszketés a hüvelygomba egyik gyakori tünete, ezért mindenképpen érdemes gombás fertőzésre gyanakodni. Mindenképpen ellenőrizzük a tüneteket felsoroló oldalon, hogy a fertőzés egyéb gyakori tüneteinek bármelyike is fennáll-e. Amennyiben a tüneteket illetően bizonytalanok vagyunk, forduljunk orvoshoz.

Állítólag az első alkalom után a hüvelygomba hajlamos kiújulni. Hogyan előzhetném ezt meg?

A hüvelygomba nem feltétlenül újul ki az első alkalom után. Visszatérése ráadásul néhány egyszerű életmódbeli változtatás segítségével megelőzhető. Például ne használjunk dezodort vagy illatosított termékeket az intim tájék környékén, edzés után pedig mindenképpen cseréljünk fehérneműt.

Hogyan kezelhető a hüvelygomba?

Első alkalommal a fertőzés megfelelő kezelése érdekében forduljunk orvoshoz. Ha már korábban is előfordult nálunk hüvelygomba, akkor már saját magunk is könnyedén kezelhetjük. A teljes termékskála megtekintéséhez kattintson ide.

Szexuális együttlét során is elkaphatom?

Noha a hüvelygomba nem tartozik a szexuális úton terjedő betegségek közé, azonos partnerrel történő szexuális érintkezéskor a partnerek visszafertőzhetik egymást, mivel a fertőzést férfiak is megkaphatják. A férfi partner gombafertőzése Canesten krémmel kezelhető.

Az antibiotikum-kúrától hüvelygombát kaphatok?

Nem feltétlenül. Minden ember más, így ez is egyénileg eltérő. Általánosságban azonban három, antibiotikumot hosszabb ideig vagy gyakran szedő nőből egy megkapja a hüvelygombát. Az antibiotikumok a hüvelyflórában lévő jótékony baktériumok számának csökkentésével kedvező feltételeket teremtenek a Candida albicans nevű élesztőgomba elszaporodásához, ami aztán a hüvely gombafertőzéséhez vezet 1.

Van olyan hüvelygomba elleni készítmény, amely a többinél hatékonyabb?

Valamennyi hüvelygomba elleni készítményünk egyformán hatékony a fertőzéssel szemben. Az 1 napos készítmények hatékonysága megegyezik a 3 napos készítményekével, nincs különbség e tekintetben. Mivel azonban mindenkinél más-más típusú készítmény válik be, számos különféle terméket fejlesztettünk ki, amelyek között megtalálható a hüvelytabletta, a lágy hüvelykapszula és a külsőleg alkalmazandó krém, hogy mindenki megtalálhassa a számára megfelelő megoldást. A teljes termékskála megtekintéséhez kattintson ide.

1. Sobel, J. D. (2007). "Vulvo vaginal candidosis." Lancet 369 (9577): 1961-1971.

Tetejére

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Utoljára módosítva: 2020-02-14

L.HU.COM.CC.26.02.2019.1889