Mi az a Bakteriális Vaginózis (BV)?

A bakteriális vaginózis elsőre lehet, hogy ijesztően hangzik, azonban rendkívül gyakori és könnyen kezelhető. Ha bakteriális vaginózisban szenvedsz, ne feledd, hogy nem vagy egyedül. A fogamzóképes korú nőknél a hüvelyi fertőzések közül a baktérium által okozott a leggyakoribb, ennek a neve bakteriális vaginózis.  Csak ezután következik gyakoriságban a - jóval többek által ismert - hüvelygomba, amelyet élesztőgomba (többnyire Candida albicans) okoz, valamint a trichomoniasis (amit egy egysejtű élősködő terjeszt szexuális úton).

A bakteriális vaginózis a leggyakoribb hüvelyi fertőzés –jóval gyakoribb, mint az élesztőgomba (Candida) vagy a Trichomonas (egy szexuális úton terjedő fertőzés) által okozott. Mivel számos kiváltó oka lehet az ártalmas baktériumok elszaporodásának a hüvelyben, ezért sok nő tapasztalja, hogy gyakran visszatér a fertőzés, vagy nehezen tud megszabadulni tőle.

Minden nő más és más, így előfordulhat, hogy valaki a bakteriális fertőzés ellenére is tünetmentes. Fontos tudni, hogy a BV nem egy szexuális úton terjedő betegség, és hogy nem okoz irritációt vagy duzzadást a külső intim területeken.

A normál hüvelyi környezet savas, ami a káros baktériumok szaporodásának megelőzését és a jó baktériumok, ún. laktobacillusok szintjének fenntartását is segíti. Ha a pH-egyensúly felborul, vagyis a pH kevésbé savas irányba toldódik el, az hatással lehet a hüvely egészségére. A hüvely pH-egyensúlyát különböző tényezők befolyásolják, például a menstruáció, az antibiotikum szedés, a túlzásba vitt tisztálkodás, a méhen belüli fogamzásgátló eszköz (spirál) használata és az ondó (óvszer nélküli szex esetén). A pH felborulását az ún. anaerob baktériumok túlszaporodása kísérheti. Ezek kiszorítják a hüvelyben normál körülmények között is jelenlévő tejsavbaktériumokat (Lactobacillus), és kialakul a bakteriális vaginózis.
Sok nő tapasztalja, hogy gyakran visszatér a fertőzés, vagy nehezen tud megszabadulni tőle – ez éppen azért van, mert olyan sokféle oka lehet az ártalmas baktériumok elszaporodásának a hüvelyben.

Terhesség és BV

Terhesség idején a káros baktériumok elszaporodhatnak az intim területeken, olyan problémákat okozva, mint a BV. Amennyiben terhes vagy és bakteriális vaginózisban szenvedsz, keresd fel orvosodat és beszéld meg vele mi lenne a megfelelő gyógymód. A kezeletlen BV ugyanis szövődményeket okozhat, pl:  kismedencei gyulladást emellett megnőhet a vetélés és a koraszülés kockázata.

Kellemetlen szagok?

A bakteriális vaginózis egyik leggyakoribb tünete a kellemetlen, gyakran halra emlékeztető szag. Kattints ide és tudj meg többet a tünetekről.

Tetejére