Változókor

A változókor vagy klimax minden nő életének természetes szakasza, amelyet mindenki másképp él meg. Ennek ellenére a nők legnagyobb része idővel megtapasztalja az intim tájéka és intim egészségi állapota változását, az olyan tünetekkel együtt, mint a hüvelyszárazság vagy a rendszertelen menstruáció. Ezek a változások nem jelentik az egészséges és aktív életmód vagy szexuális élet végét, hiszen számos készítmény létezik a tünetek kezelésére.

A változókor akkor áll be, amikor a szervezetben lecsökken az ösztrogén nevű női hormon szintje. A változókor beállta előtt az ösztrogén szabályozza a peteérést és a menstruációt. Az ösztrogénszint természetes csökkenését követően a ciklus és a peteérés leáll, és elmarad a menstruáció. Változókorba lépve a teherbe esés esélye is elenyésző.

Ebben az időszakban a menstruáció egyre ritkul, majd végleg megszűnik. A változókor általában 51-52 éves kor körül jelentkezik, azonban egyes nőknél sokkal korábban, már 40 éves kor előtt is beállhat. Ötven év alatt akkor beszélünk változókorról, ha a menstruáció már két éve megszűnt, ötven év felett viszont ugyanez az időszak csupán egy év 1.

 

Tünetek

A változókor fő tünete a menstruáció rendszertelenebbé válása (általában ritkulása). A hormonszint változása egyéb tüneteket, például hőhullámokat, hüvelyszárazságot, a nemi vágy csökkenését, hangulatváltozásokat, alvási problémákat és húgyúti fertőzést vagy húgyhólyaggyulladást is okozhat 2. Mivel a változókor minden nőnél másképpen jelentkezik, a tünetek is egyénenként eltérnek.

 

A változókor tüneteinek kezelése

A tünetek súlyosságától függően számos kezelés és gyógymód áll rendelkezésre a probléma enyhítésére az egyszerű étrendi és életmódbeli változtatásoktól egészen az orvos által felírt hormonpótló kezelésig.

Egyes tünetek célzottan is kezelhetők, például hüvelyszárazság esetén intim síkosító (akár szexuális együttlét során is) ideális megoldást jelent. Az életmódbeli változások, így a kiegyensúlyozottabb táplálkozás és a rendszeres testmozgás szintén segíthet a tünetek kezelésében.

Mivel a változókort mindenki másképp éli meg, olykor kezelése is nehézségekbe ütközhet. Súlyos panaszok esetén a különféle kezelési lehetőségek átbeszélése érdekében forduljunk orvosunkhoz.

1. Pelosi, BIOLOGY OF REPRODUCTION (2015) 92(5):130, 1–9
2. Barton;Menopause, Infertility,and Sexual Health Advances in Experimental Medicine and Biology. 2015;862, 115-141.

Tetejére

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Utoljára módosítva: 2020-02-14

L.HU.COM.CC.26.02.2019.1889