A menstruációs ciklus

A menstruációs ciklus a szervezetünkben az első menstruációtól kezdve a változókor kezdetéig rendszeresen megismétlődő folyamat (a változókorral kapcsolatos további tudnivalók itt olvashatók). A menstruációs ciklus a menstruáció első napjától a következő menstruáció előtti napig tart. A menstruációs ciklus átlagos időtartama 28 nap, de a legtöbb nő esetében ennél rendszertelenebb, és az akár 35 napos vagy csupán 22 napos menstruációs ciklus sem szokatlan 1.

Serdülőkorba lépve (többnyire 10-16 éves kor között) a szervezet különböző mennyiségű hormonokat kezd termelni, amelyek különféle változásokat idéznek elő. A menstruációs ciklus alatt megnő az ösztrogén nevű női nemi hormon szintje, melynek hatására a petefészkekben pete érlelődik. Minden egyes ciklus során akár 20 tüsző is érésnek indulhat, azonban csak egyben vagy esetenként kettőben fejlődik ki teljesen érett, megtermékenyíthető petesejt. petesejt a tüszőből távozva (tüszőrepedés) végighalad a petevezetékek egyikén, amelyek a petefészket kötik össze a méhvel. Ezalatt a méh nyálkahártyája megvastagszik, hogy felkészüljön a petesejt beágyazódására 2. A női nemzőszervek biológiai működésével kapcsolatos további tudnivalókért olvasson tovább.

A petesejt és a spermium találkozásakor létrejöhet a megtermékenyülés, és kialakulhat a terhesség (a részleteket lásd alább). A megtermékenyítésre váró petesejt a tüszőrepedés után csupán mintegy 24 óráig marad életben. Ezt követően a méh nyálkahártyája leválik, és vérrel keveredve menstruációs váladékot alkot, amely távozik a hüvelyből 2.

A menstruáció

A menstruáció normál esetben 1-8, átlagosan 4-5 napig tart. Ezalatt rendszerint mintegy 80 ml (körülbelül 16 teáskanálnyi) vér ürül a szervezetből. Fogamzásgátló szedése esetén a vérzés enyhébb lehet és rövidebb ideig tarthat, mint a tabletta szedése előtt, mivel a tabletta megakadályozza a tüszőrepedést és elvékonyítja a méh nyálkahártyáját.

Menstruációs fájldalom

A nők többsége élete során tapasztal menstruációs fájdalmat. A menstruációs fájdalom általában a menstruáció kezdetén, többnyire hasi görcsök, illetve derék- vagy combtáji tompa fájdalom 3 formájában jelentkezik, és 2-3 napig tart.

A menstruációs fájdalom a nyálkahártya leválását elősegítő méhösszehúzódások következtében alakul ki. Ez elzárja a környező erek vérellátását, ami fájdalommal és gyulladással járhat.

A menstruációs fájdalom néhány egyszerű életmódbeli változtatással enyhíthető. A menstruációs ciklus alatti egészséges és sportos életmód sokat segíthet. A dohányzás növelheti a menstruációs fájdalom kockázatát, így azt célszerű a menstruáció idejére (vagy akár végleg) abbahagyni. Érdemes lehet kíméletes tornagyakorlatokat is végezni a fájdalom és a stressz enyhítésére. A relaxációs technikák, mint az aromaterápia, masszázs, akupunktúra, meditáció és jóga szintén hathatós megoldást jelenthetnek a fájdalomra. Mivel a meleg is csillapíthatja a kellemetlen érzést, a forró fürdő vagy zuhany, vagy a fájdalmas területre helyezett forróvizes palack vagy hőpárna enyhülést hozhat 4.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

A nők menstruációs panaszaikkal gyakran fordulnak orvoshoz: évente minden huszadik nő keresi fel orvosát valamilyen menstruációs panasz miatt. A ciklus során fellépő bármilyen szokatlan probléma vagy menstruációk közötti vérzés esetén forduljunk orvosunkhoz. Általában nincs ok aggodalomra, azonban érdemes biztosra menni.

Bő vérzés és erős fájdalom esetén mindenképpen beszéljünk orvosunkkal. Az orvos esetenként gyulladáscsökkentő gyógyszert írhat fel, vagy fogamzásgátló tabletta alkalmazását javasolhatja.

Terhesség

A megtermékenyülés a tüszőrepedés előtti öt napban és az azt követő néhány napban a legvalószínűbb, azonban mivel ez egyénenként eltérő lehet, nehezen állapítható meg pontosan. Ha teherbe szeretnénk esni, legalább kétnaponta javasolt az intim együttlét a partnerünkkel. Mivel a spermiumok akár két napig is képesek életben maradni, gyakoribb szex esetén nagyobb az esélye annak, hogy tüszőéréskor a spermiumok helyben vannak a megtermékenyítéshez.

1. Cole; The normal variabilities of the menstrual cycle, Fertil Steril. 2009 Feb; 91(2), 522-7.
2. Chabbert-Buffet, 1998: Regulation of the Human Menstrual Cycle, FRONTIERS IN NEUROENDOCRINOLOGY 19, 151–186 (1998)
3. Al-Jefout; Dysmenorrhea, Prevalence and Impact on Quality of Life among Young Adult Jordanian Females, J Pediatr Adolesc Gynecol 28 (2015) 173-185
4. Potur 2014: Prevalence of dysmenorrhea in university students in Turkey: effect on daily activities and evaluation of different pain management methods. Potur DC , Bilgin NC , Komurcu N ., PubMed 2014

Tetejére

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Utoljára módosítva: 2020-02-14

L.HU.COM.CC.26.02.2019.1889