A gombás körömfertőzés megelőzése

A gombás körömfertőzés kezelése hosszadalmas folyamat, mivel a köröm lassan nő, így javulás is csak akkor látható, ha a fertőzött körömrész már lenőtt. Ráadásul a körömfertőzés nem ritkán ki is újul. Ennek megelőzése érdekében fordítsunk nagy gondot kéz- és lábkörmeinkre. A láb- és körömgomba kezelését már az első tünetek észlelésekor kezdjük meg.

Tippek arra az esetre, ha nem otthon vagyunk

  • Ne járjunk nyilvános helyeken mezítláb: a nyilvános öltözőkben, zuhanyzókban és a medencék környékén viseljünk fürdőpapucsot vagy szandált
  • Ha körömszalonba megyünk, vigyük magunkkal saját manikűr-/pedikűrkészletünket (körömolló, körömcsipesz, körömreszelő, pedikűrkés/bőrgyalu, körömpolírozó stb.)
  • Győződjünk meg arról, hogy a körömszalonban használt eszközöket megfelelően megtisztítják és fertőtlenítik az egyes vendégek között

Tudta-e, hogy...?

A körömrágás és a műköröm viselése növeli a kézkörmök gombás fertőzésének kockázatát.

A fertőzés terjedésének megakadályozása

Mivel a gombás körömfertőzés fertőző, mindenképpen legyünk tekintettel másokra is. Ne járjunk mezítláb, és ne használjunk másokkal közös ruhát, cipőt, törülközőt vagy ágyneműt. A fertőzés terjedésének megakadályozásához a gomba elleni szer használata után mindig mossunk kezet, és használjunk külön törölközőt a lábunkra és a testünk többi részére. Gombás körömfertőzés esetén célszerű a velünk egy háztartásban élőknek is szólni, hogy ők is megtehessék ugyanezeket az óvintézkedéseket.

Tetejére

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Utoljára módosítva: 2020-02-14

L.HU.COM.CC.26.02.2019.1889