Gyakran ismételt kérdések a gombás körömfertőzéssel kapcsolatban

Hogyan kezelhető a gombás körömfertőzés?

A gombás körömfertőzés szájon át vagy helyileg (közvetlenül a bőrön, körmön) alkalmazott gomba elleni szerrel kezelhető. A Canespro kenőcsöt naponta közvetlenül a köröm fertőzött részére kell felvinni, amelyet aztán 24 órára tapasszal kell lefedni. Ezt követően a köröm felpuhult része a mellékelt műanyag eszközzel kíméletesen eltávolítható. Ez a folyamat rendszerint 1-2 hetet vesz igénybe, és a probléma gyökerét kezeli (mivel a gombás körömfertőzés sokszor a körömlemez alatt, a körömágyon alakul ki). További információk a kezelésről szóló oldalon olvashatók.

Mennyi ideig tart a kezelés?

A gombás körömfertőzés kezelése rendszerint hosszadalmas folyamat, és a legtöbb esetben akár hónapokig is eltarthat, mire látható javulás mutatkozik. A Canespro és a Canesten Plus kombinációja mindössze 6 hét alatt nyújthat megoldást a körömgombára. A Canespro egészen a probléma gyökeréig hatol, mivel a gombás körömfertőzések sokszor a körömlemez alatt, a körömágyon alakulnak ki. A Canespro-kezelés befejezése után 4 hétig Canesten Plus gomba elleni krémmel kell folytatni a kezelést. A Canespro-val kapcsolatos további információkért kattintson ide.

A gombás körömfertőzés a kézkörmökön is kialakulhat?

Igen, noha hétszer nagyobb az esélye annak, hogy a fertőzés a lábkörmöt támadja meg. Ennek oka, hogy a gombás körömfertőzést okozó gombák leggyakrabban ott fordulnak elő, ahol a lábunk van (nedves zokni és cipő, nyilvános öltözők vagy az uszodák padlója).

A körömgomba fertőző?

Igen, és ha nem kezeljük, a fertőzés a többi körömre is könnyen átterjedhet, így a kezelést minél előbb meg kell kezdeni. Gombás körömfertőzés esetén a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében kerüljük az öltözőket, uszodákat, közös zuhanyozókat és körömszalonokat.

Hogyan előzhető meg a fertőzés a későbbiekben?

A későbbi fertőzés leghatékonyabban a láb és kéz megfelelő ápolásával előzhető meg. Így például mindig gondosan szárítsuk meg a lábunkat, az uszodában vagy nyilvános öltözőkben pedig viseljünk fürdőpapucsot. A megelőzéssel kapcsolatos további tippekért kattintson ide.

Tetejére

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Utoljára módosítva: 2020-02-14

L.HU.COM.CC.26.02.2019.1889