A gombás intimfertőzés megelőzése

Habár az intim területek gombás fertőzése ritkábban fordul elő férfiaknál, mint nőknél, mégis nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy sokat lehet tenni a betegség megelőzéséért.

Gombák a szervezetünk egészséges állapotában is jelen vannak kisebb mennyiségben, ezért a cél a gombák elszaporodásának megakadályozása. Mivel a gombák számára a különféle szennyeződések gazdag táptalajt biztosítanak, ezért a megfelelő higiénés körülmények és szokások segítenek csökkenteni a gombafertőzés előfordulását. Ezen felül például a jól beállított cukorbetegség, és a szexuális partner (amennyiben a szexuális partnerének is gombafertőzésre utaló tünetei vannak) egyidejű kezelése is csökkenti a gombafertőzés előfordulását, illetve visszatérését. A stressz vagy egy betegség szintén fogékonyabbá teheti a szervezetet a fertőzésekre.

Érdemes akkor is nagyon körültekintőnek lenni, amennyiben van már valamilyen gombás fertőzésünk (például láb-vagy körömgomba), hiszen könnyen átterjedhet egyik testrészről a másikra a fertőzés.

Tudta-e, hogy...?

Habár az intim területek gombás fertőzése ritkábban fordul elő férfiaknál, mint nőknél, mégis nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy sokat lehet tenni a betegség megelőzéséért.

Tippek

  • Tartsuk szárazon a bőrt.
  • Minden nap vegyünk fel tiszta alsóneműt.
  • Igyekezzünk pamutból készült, lazább alsóneműt hordani.
  • Gyakran cseréljük a törölközőinket, és ne használjuk családon belül sem másét.
  • Mindig mossuk meg a kezeinket a kezelés végeztével, hogy véletlenül se vigyük át kezeinkkel a fertőzést más bőrfelületekre.
  • Mossunk magas hőfokon (55-60 °C felett elpusztulnak a gombák).

Tetejére

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Utoljára módosítva: 2020-02-14

L.HU.COM.CC.26.02.2019.1889