A bőrgomba megelőzése

Mivel igen gyakori betegségről van szó, amely rengeteg embernek okoz kellemetlen tüneteket, ezért fontos tudni, hogy mire érdemes ügyelnünk, hogy elkerüljük a fertőzést.

A gombák számára a különféle szennyeződések gazdag táptalajt biztosítanak. Ezért az elégtelen tisztálkodás ideális környezetet teremthet szaporodásukhoz. Ugyanilyen veszélyes lehet azonban a túlzott higiénia, a túl gyakori mosdás, hosszú, forró fürdők, mert ezek felpuhítják, feláztatják a bőrt, amely így kevésbé ellenálló a fertőzéssel szemben. A megfelelő higiénés körülmények és szokások tehát általánosságban sokat segíthetnek a bőrgomba megjelenésének megelőzésében. Érdemes nagyon körültekintőnek és elővigyázatosnak lennünk, amennyiben van már valamilyen gombás fertőzésünk (például láb-vagy körömgomba), hiszen könnyen átterjedhet egyik testrészünkről a másikra a fertőzés.

A jó higiénén kívül számos dolog van, amelyekkel megelőzőhetjük a bőrgombás betegségek, így akár a lágyéki gombásodás vagy kipállás megjelenését, illetve megállíthatod ezeknek a tovább terjedését.

Tippek:

  • Tartsuk szárazon a bőrünket.
  • Viseljünk jól szellőző ruhaneműt, lehetőleg természetes anyagokból, a hőmérsékletnek és a mozgásunk intenzitásának megfelelőket! A gombák kedvelik az olyan nedves, meleg helyeket, amik a zárt cipők, a szoros, műszálas ruhák viselésével hamar kialakulnak testünkön.
  • Minden nap vegyünk fel tiszta alsóneműt és zoknit.
  • Igyekezzünk pamutból készült fehérneműt hordani.
  • Gyakran cseréljük a törölközőinket.
  • Mindig mossuk meg a kezeinket a kezelés végeztével, hogy véletlenül se vigyük át a fertőzést más bőrfelületekre.
  • Testápolás közben kerüljük a bőrradírozást, illetve a bőr erős dörzsölését, hiszen ezzel nemcsak a beteg bőrfelszínnek árthatunk, de a fertőzés is könnyebben eljuthat más felületekre.
  • Igyekezzünk megelőzni azoknak a területeknek az izzadását, ahol a kipállás jelentkezett – ha erre nincs lehetőségünk, akkor készüljünk fel rá, hogy a tünetek visszatérhetnek, és kezeljük őket minél előbb.
  • Kerüljük az olyan ruhadarabok viselését, amelyek dörzsölik, irritálják az érzékeny területeket.

A fertőzés terjedése

Mivel a gombás megbetegedések, így a lágyéki bőrgombásodás is fertőzőek, ezért legyünk nagyon körültekintő és elővigyázatos. Ne használjunk közös ruhaneműt, törülközőt, papucsot vagy fésűt, még a közvetlen családtagokkal sem. Uszodából, sporttermekből, mindennapi környezetből bármelyik családtag hazaviheti a fertőzést, amely még a kezelés ideje alatt is könnyedén továbbterjedhet a többiekre. Mindig mossuk meg a kezeinket a kezelések befejeztével. Ezek betartásával nemcsak a családtagjainkat és ismerőseinket óvhatod meg a fertőzés elkapásától, de annak továbbterjedését is más testrészekre.

Tartsuk tisztán!

Kattintson ide további, egyszerűen és könnyen betartható higiéniai tippekért, amelyek segítségével megelőzheti az olyan gombás fertőzések megjelenését, mint például a lágyéki bőrgombásodás.

Tetejére

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Utoljára módosítva: 2018-11-27

L.HU.COM.CC.26.02.2019.1889