Mi is az a bőrgomba, és mi okozza?

A világon létező rengetegféle gombafaj közül csak néhány okozhat az embernél gombás megbetegedést. Ezeket humán patogén gombáknak nevezik.

Az emberre kórokozó gombákat három csoportra oszthatjuk:

  • a fonalas gombák
  • a sarjadzó gombák
  • a penész- és egyéb gombák

Ennek az osztályozásnak a gyakorlati jelentősége, hogy nem minden gombaellenes szer hat egyformán jól mindhárom gombacsoportra. A Canesten és a Canesten Plus krém hatóanyaga viszont sok gombatípus ellen hatásos, amely embernél bőrmegbetegedéseket idézhet elő.

Ahhoz, hogy a gombák kórosan elszaporodjanak, általában két tényező együttes meglétére van szükség: a kórokozó gombák megtelepedjenek a bőrön, és hogy az illető fogékony legyen a fertőzésre, vagyis szervezete ne tudjon gátat szabni a gombák elszaporodásának. Nem véletlen tehát, hogy a kevésbé jól szellőző, egymással gyakran érintkező, dörzsölődő bőrfelületek könnyebben megfertőződhetnek, így például a lágyéki területek, belső combok, hajlatok, ujjak között.

A lágyékhajlat gombás fertőződése

A lágyéki bőrgombásodás (tinea cruris) egy olyan gombás fertőzés, amely a lágyéki területeket (combok felső részét, a feneket és a hasat) érinti, és a dermatofitonok csoportjába tartozó gombafajok okozhatják, mint például a Trichophyton rubrum.

A meleg és nedves környezet elősegíti a gombák növekedését és szaporodását, ezért az olyan tevékenységek, amelyek ilyen feltételeket teremtenek meg vagy tartanak fent, hozzájárulhatnak a fertőzés megjelenéséhez. Így például izzadt, vizes vagy szűk ruhák viselése, különösen hosszú távon, ideális körülményeket teremtenek a lágyéki bőrgombásodás megjelenéséhez. A fertőzött ruhadarabok, törölközők vagy akár még a kezeid is – amelyekkel megérintetted a fertőzött területet – továbbadhatják a gombát. Tehát egyik fertőzött testrészről a másikra is átkerülhet, így például a lábadról a lágyéki bőrfelületekre.

A lágyékhajlatok gombás fertőződése gyakrabban fordul elő férfiaknál, mint nőknél.

Tudta-e, hogy...

A lágyéki bőrgombásodást ugyanaz a gombafaj okozza, mint a lábgombát.

Kipállás

A kipállás, azaz az összefekvő bőrterületek felszíni gyulladását (candida intertrigo vagy intertrigo) általában a Candida nevű élesztőgomba vagy valamilyen baktérium okozhatja. Leggyakrabban piros kiütések formájában jelentkeznek a tünetek. A Candida akkor tud elszaporodni, amikor megváltoznak a körülmények a bőrödön, például az izzadtság nem tud távozni, a bőröd nem tud lélegezni, így az adott terület melegebbé, nedvesebbé válik az átlagosnál.

A kipállás leginkább azokon a helyeken fordul elő, ahol két szomszédos bőrfelület folyamatosan egymást éri, így kevésbé szellőznek. Tehát a hónaljaknál, a térdhajlatokban, a mellek alatt, a lágyéki területeken, a hasi redők, valamint az ujjak között.

A kipállás gyakrabban fordul elő a túlsúlyos, cukorbeteg, hosszú időn keresztül ágyhoz kötött vagy HIV-fertőzött személyeknél.

Tudta-e, hogy...

A kipállás igen gyakori a nyári hónapok során, főleg azok között, akik sokat sportolnak.

Milyen tényezők hajlamosítanak a gombás fertőzésekre?

  • Az elégtelen tisztálkodás ideális környezetet teremt a gombák számára.
  • A túlzott higiénia, a kozmetikai szereket és egyre „hatékonyabb” tisztálkodó szereket használva bőrfelszínünket saját magunk fosztjuk meg a védelmét szolgáló zsírsavaktól és baktériumoktól.
  • A műszálas ruházat, zoknik, szűk cipők nem engedik lélegezni a bőrt, és elpárologni a nedvességet. Az így létrejövő nedves és meleg klíma puhítja a bőrt, ami szintén kedvez a fertőzésnek.
  • Egyes foglalkozások is hajlamosítanak a fertőzésre. Azoknál az embereknél, akik nedves, párás helyen dolgoznak (úszómesterek, bányászok), vagy bőrük rendszeresen érintkezik szénhidrátokkal (élelmiszeripar, pékek), esetleg fertőzést hordozókkal kerülnek gyakori kapcsolatba (állatorvosok), megnő a fertőzésveszély.
  • Különféle mechanikai behatások, sérülések szintén növelik a fertőzés lehetőségét, mivel megkönnyítik a gombák bejutását a szervezet első védelmi vonalának áttörésével.
  • További kockázati tényezőt jelentenek bizonyos betegségek, testi elváltozások: a fokozott verejtékezés, keringési zavarok, cukorbetegség, immunhiány, terhesség.

Tetejére

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Utoljára módosítva: 2020-02-14

L.HU.COM.CC.26.02.2019.1889