Higiénia és gombás fertőzések

A gombás bőrfertőzések a világ tíz leggyakrabban előforduló fertőzése közé tartoznak. Ennek oka, hogy a gombák környezetünkben mindenütt előfordulnak, és természetes bőrflóránkban is megtalálhatók. Bizonyos feltételek kedveznek egyes gombák elszaporodásának, ami gombás bőr- és körömfertőzések kialakulásához vezethet. A gombás fertőzések ráadásul fertőzőek, így a test egyik részéről a másikra is átterjedhetnek, valamint a fertőzött bőrrel, felületekkel vagy tárgyakkal történő érintkezés útján mások is könnyen elkaphatják őket.

A megfelelő higiénés szokások segítségével csökkenthető a fertőzés kialakulásának veszélye, megakadályozható a fertőzés kiújulása, illetve megelőzhető, hogy a fertőzés más területekre is átterjedjen vagy azt mások is elkapják.

A legfontosabb teendőt bőrünk tisztán és szárazon tartása jelenti. Tiszta ruha viselésével, valamint a ruhák, ágyneműk és törölközők rendszeres mosásával megelőzhető a fertőzés kialakulása.

A láb

A láb gombás fertőzésének (így például a lábgomba vagy a lábköröm gombás fertőzése) kialakulása vagy kiújulása néhány egyszerű óvintézkedéssel megelőzhető.

Zokni és cipő

 • Ne járjunk nyilvános öltözőkben, zuhanyzókban és az uszodákban mezítláb – viseljünk fürdőpapucsot vagy szandált
 • Otthon vegyük le a cipőnket, hogy a lábunk szellőzhessen
 • Lehetőség szerint viseljünk szandált
 • Kényelmes, a lábunkra jól illeszkedő cipőt viseljünk, mivel magas sarkú vagy keskeny orrú cipő viselése esetén megsérülhet a körömlemez és a körömágy közötti záróréteg, és a gombák könnyen megtelepedhetnek ott
 • Naponta, ezenkívül meleg időben vagy sportolás után is váltsunk zoknit
 • Műszálas helyett válasszunk pamut, selyem vagy gyapjú zoknit

Láb- és körömápolás

 • Ne használjuk ugyanazt a pedikűr-/manikűrkészletet az egészséges és a fertőzött körmök ápolására – a fertőzés terjedésének megelőzése érdekében vásároljunk még egyet
 • Ügyeljünk lábkörmeinkre – vágjuk le és tartsuk tisztán azokat. A körmünket egyenes vonalban (ne pedig lekerekített vagy V alakban) vágjuk vagy reszeljük le
 • Ha körömszalonba megyünk, vigyük magunkkal saját manikűr-/pedikűrkészletünket (körömolló, körömcsipesz, körömreszelő, pedikűrkés/bőrgyalu, körömpolírozó stb.)
 • Győződjünk meg arról, hogy a körömszalonban használt eszközöket megfelelően megtisztítják és fertőtlenítik az egyes vendégek között

A gombás fertőzések terjedésének megelőzése

A gombás fertőzések rendkívül fertőzőek, azonban néhány egyszerű higiénés szabály betartásával megelőzhetjük, hogy testünk más részeire is átterjedjen vagy másokat is megfertőzzünk vele. Először is tanácsos a velünk érintkezésbe kerülő személyeket is figyelmeztetni arra, hogy gombás fertőzésünk van, így legyenek különösen elővigyázatosak. Íme néhány egyszerű óvintézkedés:

 • Alaposan mossuk és töröljük meg kezünket a fertőzött területtel való érintkezés vagy a gomba elleni szer alkalmazása után
 • Ne használjunk másokkal közös ruhát, cipőt, törölközőt vagy ágyneműt
 • Használjunk külön törölközőt a fertőzött területre és a testünk többi részére

Gombás fertőzés esetén alkalmazandó higiéniai szabályok

Gombás fertőzés esetén a fertőzött területek fájdalmasak vagy érzékenyek lehetnek. Kíséreljük meg ezeket hűteni és levegőztetni. Fontos e területek tisztán tartása, de ne vigyük túlzásba tisztításukat, mert az irritálhatja a bőrt. Dörzsölés helyett inkább itató mozdulatokkal szárítsuk meg az érintett területet, mivel a dörzsöléstől megsérülhet a bőr és továbbterjedhet a fertőzés. Használjunk antibakteriális szappant, mivel ez enyhítheti a tünetek némelyikét, például a kellemetlen szagot. Kerüljük az olyan ruhadarabokat, amelyek dörzsölnek, mert irritálhatják az érzékeny területeket; viseljünk inkább légáteresztő anyagokat, például pamutot.

Gomba elleni szerek

Számos készítményt kínálunk a gombás fertőzések kezelésére. A különféle fertőzésekkel kapcsolatos további tudnivalók itt olvashatók.

Tetejére

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Utoljára módosítva: 2020-02-14

L.HU.COM.CC.26.02.2019.1889